![]() |
Õige jumekas part |
Häirib, et õmblustööd on kõik tegemata ja vahetult enne eriolukorda hangitud lihula kinnaste kudumiskomplektile pole jõudnud veel isegi mitte läheneda.
Tööjuures oli retseptichallenge, sest noh, praegu on unikaalne võimalus endale ise keset päeva süüa teha. Sellist luksust ei tule muidu eriti tihti ette. Niisiis panin oma lemmikretseptid kirja. Mis on suhteliselt lihtsalt valmistatavad. Panen siia ka, siis ei unune ära. Kusjuures ma käin aeg-ajalt ise oma plogis vaatamas, kuidas mingit sööki tehti :D
Pardifilee küpsetamine
![]() |
Part fooliumis valmis ahju minema |
Lase kõrgemal kuumusel praadida, kuni nahast hakkab rasva välja tulema ja nahk muutub kenasti pruuniks. See võtab ~5 min.
Pööra fileed ümber ja prae teiselt poolt ka, tunde järgi, ka ~5 minutit. Aga tunde järgi! Et ilusaks jumekaks muutuks!
Vahepeal ässita praeahi 200 C kraadi peale.
Võta kahekordne foolium ja pane oma fileed eraldi fooliumi sisse, nahk allpool (see on oluline!!). Võid sinna lisada ka praadimisel tekkinud rasva (aga ei pea). Pane maitse järgi soola ka sinna filee peale. Paki fooliumipätsikesed korralikult kokku.
Pane fooliumipätsikesed ahju ja lase seal küpseda 7-10min. Oleneb ahjust ja isiklikust eelistusest, aga minul nt 7 min ahjus on perfektne kergelt seest roosa filee. 10min on juba korralikult läbiküpsenud.
Niimoodi küpsetatud pardifileed saad kasutada ükskõik mille lisandina või siis lihtsalt leiva/saia peal.
Minule meeldib kõige rohkem külmutatud aasiapäraste aedviljadega: küpsetan selle segu ära panni peal pardirasva sees (see tekib nt pardifileede praadimisel), lõikan pardifileed õhukesteks viiludeks, viskan korraks ka natukeseks panni peale, et soojaks läheksid, ja valmis.
![]() | ||
Üks võimalikke pardi-lõpp-produkte hiina taldrikul |
1. Kui viitsid, siis võid pardifileed enne ööpäeva või 2 marineerida sobivas marinaadis – hästi sobib nt sojakaste või ise pressitud apelsinimahl. Pane filleed kaussi või karpi, kalla marinaad peale ja lihtsalt lase olla külmkapis.
2. Põhimõtteliselt sobib sellele toidule hästi lisada ka mingeid muna- või riisinuudleid. Need keeda eraldi, sega köögiviljade ja pardiga ära ja nom nom.
Lohevõileivad
Võta meeldivat saia, pane sinna peale kahvliga pehmeks hakitud avokaado, lisa meeldivat külmsuitsu/sooalohet/forelli – valmis! Võid vutimunasid ka peale panna, kui on. Või kirsstomateid.Lohesupp

Vahepeal lõika suupärasteks kuubikuteks nahata lohe- või forellifilee. Või miks mitte mõlemad. Tursafilee sobib ka hästi. Ja pangassius. Ja merluus. Ei diskrimineeri kedagi!!! Võib mitut ka panna!
Kui muu kraam keeb, viska kalakuubikud ka kastrulisse. Lase keema ja valmis!
Variatsioonid:
1. Kui sul on nahaga filee, mis võib sisaldada ka kalapekki, siis alusta retsepti sellest, et viskad need kalajupid vette, lased keema, võtad vahu ära ja korjad kala välja ning puhastad ära. Ja lisad kõige lõpus uuesti.
Skagen toast ehk rootslaste krevetivõisai
![]() |
Kohe näha, et minu hobiks on ilusam portselan (lisaks söögile) |
Väikesi krevette; kui külmutatud, siis sulata ära ja nõruta võimalikult kuivaks
Majoneesi, veidi hapukoort või toorjuustu
Maitsestamiseks sinepit, sidrunimahla, tilli, pipart, soola
Kalamarja kaunistamiseks
Rösti ära saiaviilud (kes kalureid ei karda, siis võib ka või sees praadida) ja lase ära jahtuda
Sega majonees-koor-toorjuust maitseainetega sobivas vahekorras, et oleks hea maitsega. Sega sisse krevetid. Lase maitsete ühtlustumiseks natukene siesta.
Pane krevetisegu saiale, lisa kõige peale natuke kalamarja – valmis!
Skoonid
![]() |
Skoonid Meisseni tassis |
Vaja on
225g jahu
2 tl küpsetuspulbrit
50g võid
mingi kogus 50 ja 100 ml vahel vahukoort/kohvikoort/piima, mida parasjagu on
1 muna
soola, suhkrut (suhkru puudumisel kasutasin sortsukest agaavisiirupit)
Jahu sisse tuleb segada küpsetuspulber, sool, suhkur ja "masseerida" või, et moodustuks ühtlane pudi. Muna lahti kloppida, lahustada sortsukese piimatootega. Segada jahu sisse. Edasi lisada vähehaaval lisada piimatoodet juurde, kuni taigen püsib koos, aga ei kleepu.
Seejärel tuleb rullida taigen ~2cm paksuseks ja lõigata klaasi või piparkoogivormiga välja kettakesed. Küpsetada 225 kraadi juures ~15 minutit.
Minul tulid vist veidi liiga ... mittekrõbedad, oleks pidanud paar minutit veel kauem küpsetama.
Kui ilumeele poolest ma oleks jaapanlane, siis toidueelistuste poolest ilmselt olen ma rootslane :D
Nojahh, Jaapanis on praegu ilus.
![]() |
Müts |
![]() |
Mask |
No comments:
Post a Comment