Sunday, April 5, 2020

Koroonika vol 3

Kolmas nädal ka nüüd ühelepoole saanud. Tegelikult hakkab ajaarvamine juba veidi sassi ka minema. Ükspäev ärkasin üles ja ei saanud aru, mis päev täna on. Teisipäevaks osutus. Samas ei saa väita, et sama asja mul ka muul ajal poleks juhtunud.
Õige jumekas part
Olemine on täitsa normaalne, igav ei ole. Suurem osa ajast läheb ikkagi töö tähe all. Mingi aeg tagasi juba jõudsin ära õlitada köögi töötasapinna (no kas on ilusamat asja kui valge õliga töödeldud massiivtamm?). Sel nädalavahetusel jõudsin ära pesta ka suure osa akendest, v.a rõdu klaasid, sest see on piisavalt massiivne ja ei ole veel selline ilm, et nii kaua kusagil ilma mõjude käes rahmeldada. Soe ei ole, v-a rõdu peal, kus on juba lausa palav.
Häirib, et õmblustööd on kõik tegemata ja vahetult enne eriolukorda hangitud lihula kinnaste kudumiskomplektile pole jõudnud veel isegi mitte läheneda.

Tööjuures oli retseptichallenge, sest noh, praegu on unikaalne võimalus endale ise keset päeva süüa teha. Sellist luksust ei tule muidu eriti tihti ette. Niisiis panin oma lemmikretseptid kirja. Mis on suhteliselt lihtsalt valmistatavad. Panen siia ka, siis ei unune ära.  Kusjuures ma käin aeg-ajalt ise oma plogis vaatamas, kuidas mingit sööki tehti :D 

Pardifilee küpsetamine

Part fooliumis valmis ahju minema
Võta pardifileed (tavaliselt müüakse 2kaupa), kuivata köögipaberiga marinaadist vms vedelikust, et oleks võimalikult kuivad, lõika naha sisse sälgud (aga lihasse ära lõika!) ja aseta pannile nahk allpool.
Lase kõrgemal kuumusel praadida, kuni nahast hakkab rasva välja tulema ja nahk muutub kenasti pruuniks.  See võtab ~5 min.
Pööra fileed ümber ja prae teiselt poolt ka, tunde järgi, ka ~5 minutit. Aga tunde järgi! Et ilusaks jumekaks muutuks!
Vahepeal ässita praeahi 200 C kraadi peale.
Võta kahekordne foolium ja pane oma fileed eraldi fooliumi sisse, nahk allpool (see on oluline!!). Võid sinna lisada ka praadimisel tekkinud rasva (aga ei pea). Pane maitse järgi soola ka sinna filee peale. Paki fooliumipätsikesed korralikult kokku.
Pane fooliumipätsikesed ahju ja lase seal küpseda 7-10min. Oleneb ahjust ja isiklikust eelistusest, aga minul nt 7 min ahjus on perfektne kergelt seest roosa filee. 10min on juba korralikult läbiküpsenud.
Niimoodi küpsetatud pardifileed saad kasutada ükskõik mille lisandina või siis lihtsalt leiva/saia peal.
Minule meeldib kõige rohkem külmutatud aasiapäraste aedviljadega: küpsetan selle segu ära panni peal pardirasva sees (see tekib nt pardifileede praadimisel), lõikan pardifileed õhukesteks viiludeks, viskan korraks ka natukeseks panni peale, et soojaks läheksid, ja valmis.


Üks võimalikke pardi-lõpp-produkte hiina taldrikul

Variatsioonid:
1.    Kui viitsid, siis võid pardifileed enne ööpäeva või 2 marineerida sobivas marinaadis – hästi sobib nt sojakaste või ise pressitud apelsinimahl. Pane filleed kaussi või karpi, kalla marinaad peale ja lihtsalt lase olla külmkapis.
2.    Põhimõtteliselt sobib sellele toidule hästi lisada ka mingeid muna- või riisinuudleid. Need keeda eraldi, sega köögiviljade ja pardiga ära ja nom nom.

Lohevõileivad

Võta meeldivat saia, pane sinna peale kahvliga pehmeks hakitud avokaado, lisa meeldivat külmsuitsu/sooalohet/forelli – valmis! Võid vutimunasid ka peale panna, kui on. Või kirsstomateid.

Lohesupp

Võta mingit külmutatud köögiviljasegu, minu lemmik on Maahärra aasiapärased köögiviljad. Või lisada šampinjone ka, kui on parasjagu käepärast. Samas võid meelepärased köögiviljad ka ise koorida-tükeldada. Viska kastrulisse mingi hulga veega, nii et tundub supi konsistentsiga, mitte liiga vedel, mitte liiga tumine. Lisa maitse järgi maitseianeid, nt soola-pipart või seda, mis on seal köögiviljapaki sees, aga teravamate elamuste puhuks nt santa maria red curry või tom kha maitseainet. Lase ilusasti keema.
Vahepeal lõika suupärasteks kuubikuteks nahata lohe- või forellifilee. Või miks mitte mõlemad. Tursafilee sobib ka hästi. Ja pangassius. Ja merluus. Ei diskrimineeri kedagi!!! Võib mitut ka panna!
Kui muu kraam keeb, viska kalakuubikud ka kastrulisse. Lase keema ja valmis!
Variatsioonid:
1.    Kui sul on nahaga filee, mis võib sisaldada ka kalapekki, siis alusta retsepti sellest, et viskad need kalajupid vette, lased keema, võtad vahu ära ja korjad kala välja ning puhastad ära. Ja lisad kõige lõpus uuesti.

Skagen toast ehk rootslaste krevetivõisai

Kohe näha, et minu hobiks on ilusam portselan (lisaks söögile)
Paar viilu meelepärast saiatoodet
Väikesi krevette; kui külmutatud, siis sulata ära ja nõruta võimalikult kuivaks
Majoneesi, veidi hapukoort või toorjuustu
Maitsestamiseks sinepit, sidrunimahla, tilli, pipart, soola
Kalamarja kaunistamiseks
Rösti ära saiaviilud (kes kalureid ei karda, siis võib ka või sees praadida) ja lase ära jahtuda
Sega majonees-koor-toorjuust maitseainetega sobivas vahekorras, et oleks hea maitsega. Sega sisse krevetid. Lase maitsete ühtlustumiseks natukene siesta.
Pane krevetisegu saiale, lisa kõige peale natuke kalamarja – valmis!

Skoonid

Skoonid Meisseni tassis
Skoonid pidid olema briti päritolu, aga noh, mina olen skoone saanud eelkõige just Rootsis ja nad on mulle sügava mulje jätnud. Rootslastel on küll minu meelest kolmnurksed skoonid..

Vaja on
225g jahu
2 tl küpsetuspulbrit
50g võid
mingi kogus 50 ja 100 ml vahel vahukoort/kohvikoort/piima, mida parasjagu on
1 muna
soola, suhkrut (suhkru puudumisel kasutasin sortsukest agaavisiirupit)

Jahu sisse tuleb segada küpsetuspulber, sool, suhkur ja "masseerida" või, et moodustuks ühtlane pudi. Muna lahti kloppida, lahustada sortsukese piimatootega. Segada jahu sisse. Edasi lisada vähehaaval lisada piimatoodet juurde, kuni taigen püsib koos, aga ei kleepu.
Seejärel tuleb rullida taigen ~2cm paksuseks ja lõigata klaasi või piparkoogivormiga välja kettakesed. Küpsetada 225 kraadi juures ~15 minutit.

Minul tulid vist veidi liiga ... mittekrõbedad, oleks pidanud paar minutit veel kauem küpsetama.

Kui ilumeele poolest ma oleks jaapanlane, siis toidueelistuste poolest ilmselt olen ma rootslane :D
Nojahh, Jaapanis on praegu ilus.

Müts
Mask
Aaa, mütsi sain ka valmis. Üllaltavalt muretult läks, kokkuvõtmise osa improviseerisin, olen endaga rahul. Varras oleks vb võinud 3 asemel 2.5 olla, praegu tuli see mütsi selline hääästi õhuline. Tutt on puudu ja olude tõttu ei saa minna kusagile hankima ka. Lõnga jäi natukene üle, võib-olla teen ka peapaela, need peaks praegu hullult moodsad olema. Mitte et ma teaks, kas mulle peapael sobib. Kunagi algkooli ajal mul oli üks lai peapael, ilusast valgest lõngast, siniste tikanditega. Loomulikult käsitöö. Siis ma seda eriti ei kandnud, sest millegipärast jäi see kaasõpilastele silma ja muidugi mitte positiivsest küljest. Ei oot. Ilmselt polnud asi  peapaelas vaid pigem midaiganes ma tegin või olin - alati leidus midagi mis ei olnud ok, mis mainis halva sõnaga äramärkimist. Nende meelest. Aga ei hakka hetkel seda teemat elaboreerima.

No comments:

Post a Comment